zondag 14 september 2008

Dag 13 - Il pleut sur la ville

Hallo,

hier zijn we dan weer. De titel doet al vermoeden wat het hoofdthema is van vandaag. Inderdaad, de stad Quebec ... en ook de regen die sinds vanmorgen onze wandeling opfleurt.

Nog een beetje vermoeid van de lange rit gisteren, was onze start nogal traag vanmorgen. Een eerste vraag was: hoe warm wordt het vandaag? Een tweede: blijft het droog. Even de neus buiten gestoken en dus antwoord 1 -> pullover weer, antwoord 2 -> er valt een lichte motregen uit de lucht. Ai, dit is niet meer de 28 graden van New York. Het hoge noorden laat zich groeten.

Geen Starbucks te bespeuren, dus beginnen we met een lokale ontbijtwinkel. Ons ontbijt heeft officieel een "Croq Matin". Wat denk je dat dit is? Een warme croissant met daartussen een snede hesp en een omeletje. Voila, het best bewijs dat Quebec een mengeling is van Amerikaanse en Europese stijlen. Tracht dat maar eens aan de man te brengen in Frankrijk!

In het hotel hebben we een mooie wandelmap gekregen en die gaan we nu ook eens uittesten. We beginnen met het gemakkelijke deel van het parcours, een wandeling langs de benedenstad tot aan het begin van de haven. Dit jaar viert Quebec Ville zijn 400-jarig bestaan. En trots dat ze er op zijn. Overal vind je wel sporen van de afgelopen evenementen. Blijkbaar zijn we iets te laat toegekomen hiervoor.

Ondertussen zijn we aan de voet van de oude stad gekomen en beginnen we stillaan naar omhoog te klimmen. In dit echt toeristisch deel van de stad, is het moeilijk te zeggen of je nu in Bretoens Bokrijk bent of niet. De huisjes zijn heel oud, heel mooi gerestaureerd en gebouwd in een stijl die je eerder in bijv. Bretagne verwacht. Nu ja, daar kwamen dan ook veel van de eerste bewoners vandaan.

Net als in Bar Harbour, komen we verschillende groepjes Cruise-toeristen tegen die van antiekwinkel naar toeristenval wankelen. Hopelijk verwachtten die mensen geen Caraibische temperaturen!

De wandeling klimt vervolgens serieus naar boven tot op de "plaine" voor het Hotel Frontenac. Daar heb je een mooi zicht op o.a. de Saint Laurent rivier. Alleen kan je die vandaag niet zien wegens teveel water in de lucht. We gaan even schuilen in het hotel en haasten ons dan naar het VVV kantoor om wat alternatieven te vinden voor onze wandeltocht. Wanneer de regen wat mindert gaan we op weg naar het Musée de la Civilisation. Daar kunnen we onze culturele kennis een beetje op peil brengen en onze kleren een beetje laten drogen. De hoofdtentoonstelling gaat over de geschiedenis van Quebec (ofte l'Amerique Francaise), voor en na de val van Quebec, de discriminatie enzovoort - het museum van de vlaamse beweging maar dan in Canadese uitvoering. Een tweede tentoonstelling gaat over futuristisch urbanisme. Te onthouden: in Nederland wil men huizen bouwen die kunnen drijven als er teveel ijs is gesmolten.

Na enkele uren zijn we cultureel voldaan - ook de regen is terug motregen. We gaan dus terug op pad, maar niet voor lang want die motregen blijft niet lang mot. Dus dan maar terug naar het hotel (nee dank u geen tweemaal cultuur vandaag).

Zo dat was het voor vandaag.

Sandra en Steven

Geen opmerkingen: