dinsdag 9 september 2008

Dag 8 - Op en rond Kaap Kabeljauw

Hallo,

Een beetje verrast door de titel? Zo heet de plaats hier nu eenmaal - tenminste letterlijk vertaald uit het Engels. Als ontdekkingsreiziger kan je beter twee keer nadenken voor je een plaats een naam geeft. Vierhonderd jaar geleden zat hier zoveel kabeljauw dat een naam snel gevonden was. Maar dat was toen.

Vandaag zwemt er veel minder vis. In plaats daarvan leven een aantal vissers eerder van de walvisvangst. Nee, je hoeft Michel Vandenbossche niet naar hier te sturen. Je hoeft dit niet letterlijk te nemen. Je kan het eerder een walvissafari noemen.

We moesten vandaag een beetje vroeger uit bed. Afspraak rond half tien in de haven van Provincetown voor een drie uur durende tocht naar de Stelwagen bank, een beschermd stukje Atlantische Oceaan ten noorden van Cape Cod. Het weer is ondertussen een beetje koeler geworden en we moeten nog langs de auto om een pull mee te nemen.

We zijn een van de eerste aan de kade en kunnen zo ons plaatsje op de boot zoeken - of het een goede keuze is hangt af van de wind, de golfslag en de walvissen. Iets na 10 uur vertrekken we dan met de Dolphin VI. De zon stopt zich al een beetje weg en de wind steekt een paar tandjes bij. Er worden gratis pilletjes uitgedeeld tegen de zeeziekte. Dat belooft!

Iedereen aan boord staat op de uitkijk naar mogelijke walvissen. Als er ergens een pluimpje schuim te zien is dan wordt het dadelijk tot walvis gebombardeerd. (die Amerikanen toch).



Na een klein uurtje hebben we eindelijk prijs. We komen een groepje van zeven walvissen tegen. Blijkbaar zwemmen die hier al een tweetal weken rond. De bemanning wou ons dus gewoon bezig houden!

Het volgende anderhalf uur draait de boot rondjes rond de walvissen (of de walvissen rond de boot als je wil).

Uiteindelijk na enkele honderden foto's keert de boot terug naar de haven. En maar net op tijd. Samen met de boot komt ook de regen aan wal. We hebben gelukkig de eerste boot genomen en niet gewacht tot in de namiddag.

Na een snelle lunch willen we nog het Nationaal Park bezoeken maar het regent ondertussen zoveel dat we enkel een beetje kunnen rondkijken vanuit de auto. Dit is echt de eerste keer in drie jaar dat we een park moeten schrappen wegens het weer.

Dus maar terug naar de B&B voor een koffie en een blog.

Tot later misschien of tot morgen

Sandra en Steven

1 opmerking:

Sandra zei

Alert - Alert - Alert

Starbucks heeft een serieuze concurrent hier en wat voor een concurrent... De koffie is hier echt LEKKER.. Wired Puppy : je hebt er minstens 1 fan bij.

Morgen voor we vertrekken naar het vaste land maken we zeker nog een koffiestop