vrijdag 5 september 2008

Dag 3 - Warm, druk, warm

Hallo,

geen paniek. We zijn niet verslonden door Godzilla terwijl die onder de straten van Manhattan op jacht gaat naar ... iets (film nooit volledig gezien, suggesties zijn altijd welkom).

Zoals we gisteren al vertelden, stond vandaag een stukje Uptown op het programma. Alleen verliep niet alles even vlot.

Als eerste taak werd de vergelijkende studie tussen Europese en Amerikaanse Starbucks voortgezet. Om de andere hoek van het hotel (7th Avenue) was er ook al een sb, tegenover het Technical Institure of Fashion, een universiteit voor snit en naad. En we hebben die dan ook maar eens geprobeerd. Konden we ook de gemiddelde newyorker eens bezigzien. Conclusies zijn er voorlopig nog niet (het smaakt ons te goed).

Een tweede afspraak was Radio Shack (ook gekend als Tandy zaliger in Europa). Gezocht een pay as you go SIM kaart. Blijkt het goedkoper te zijn om een GSM met SIM te kopen (20$) dan een kaart alleen (100$). De keuze was snel gemaakt.

Eenmaal buiten blijkt niet alles zo vlot te lopen en een computerstem maakt zich druk over een 0 balans. (Troost voor sommige collega's, de stemkwaliteit van de IVR is hier ook niet zo schitterend af en toe).

Ondertussen zijn we aanbeland aan Penn Station en Madisson Square Guarden. En een beetje verder is er een nogal gekende winkel van foto- en videotoestellen. Dus maken we even een ommetje langs daar. We zullen onze bankkaarten maar goed verstoppen.

Nu we toch aan het wandelen zijn, lopen we verder tot aan Times Square, op zoek naar een Gray Line bus die de Uptown toer doet.

Blijkt dat het verkeer rond Central Park serieus in de knoei zit wegens een gratis concert op Donderdagavond ter gelegenheid van net nieuw seizoen van de NFL (de Amerikaanse voetbal).

Enfin na een twintig minuten komt dan toch de eerste bus afgestormd en er is zelfs nog veel plaats op. Op weg dus naar Uptown en Harlem.

Eerst nog een ommetje langs het Port Authority Bus Station waar een massa mensen staat te wachten op ... een Gray Line Uptown Tour Bus. Gelukkig zijn we dus per abuis naar Times Square gelopen. BTW dat busstation is niet zomaar een busstation. Hier vertrekken dagelijks tot zo'n 9000 bussen in alle richtingen.

En dan eindelijk op weg naar de hogere delen van Manhattan. Eerst een lang stuk over Amsterdam Avenue (wegens de verkeersproblemen aan Central Park) en Broadway en door smalle dwarsstraten met bomen aan beide kanten van de weg (en laaghangende takken). De huizen zijn hier niet zo hoog, redelijk oud en in alle mogelijke staten.

Enfin na een tijdje worden de huizen hoger, mooier en ook veel duurder. We zijn terug aan Central Park. En het zonnetje is ondertussen ook al heel hard aan het branden. Dat wordt weer puffen vanmiddag of afkoelen in een winkelstraat ...

Voorbij Central Park, komen we aan Columbia University. Een van de oudste universiteiten en deel van de Ivy League - de elite dus. En van hier gaat het bergaf richting Harlem. De huisjes worden terug wat lager en kleiner.

De bus wringt zich verder door het verkeer tot in het hart van Harlem. Een lokale businessman heeft een schitterend idee. Hij verkoopt gekoelde flesjes water aan uitgedroogde toeristen. En zijn zaakje draait goed want hij gaat met lege handen terug van de bus.

Enkele blokken verder draaien we terug naar Central Park. En daar gaat het heel wat trager. Het verkeer zit hier zo vast dat we uiteindelijk besluiten om voort te wandelen onder de bomen i.p.v. te blijven bakken in de zon.

En zo komen we aan de Apple Store New York ... allez de hoek van Central Park. Vanbuiten ziet het er schitterend uit. Vanbinnen is het lekker fris en een ongelooflijk mensenkluwen. Je moet er zelfs in de rij staan om een iPhone in je hand te kunnen houden!

Voor zoveel drukte gaan we terug op weg, langs de Disney Store bijvoorbeeld op 5th Avenue. Of wat dure kledingwinkels (maar dat is niets voor ons). Onze orientatie slaat even wat op hol want we vinden het Rockefeller Center niet terug. Je ziet hier door de bomen het bos niet terug.

En zo doen we een stukje van onze bustocht terug te voet. Radio City Hall bijvoorbeeld, een overlevende uit de topjaren van de Radio. We lopen zelfs een Nintendo World store tegen het lijf. Ha!

We zijn stillaan moe aan het worden en we moeten bij de BoA (Bank of America) nog een bankkaart oppikken voor Sandra. Dus haasten we ons downtown voor de bankdeuren sluiten.

Ook al is het nog geen 6 uur, we zijn al serieus afgepeigerd en gaan daarom eerst een beetje uitrusten (en onze koopjes uitpakken of wat dacht je). En dan is het tijd voor een natje en een droogje. We proberen de lokale ijsthee even uit (Long Island Iced Tea) en een kip en een zalm. Dat smaakt. De thee is zo lekker dat we zelfs nog een tweede nemen. De rest van de avond is een beetje wazig. Maar de New York Giants hebben de eerste Football wedstrijd van het seizoen gewonnen. Goed zo!

Zo dat is het zo een beetje.

Tot later vanavond ofzo ...

Sandra & Steven

2 opmerkingen:

Sandra zei

Voor diegen die het willen weten : dit jaar is de kerstman heel vroeg in het land.

Anoniem zei

Ik ben al vol verwachting wat hij zal brengen.
Nu nog enkele foto's en we voelen alsof we terug op reis zijn.

Groeten,
Luc